DALÄLVEN FRÅN FJÄLL TILL FJÄRD

Dalälven från fjäll till fjärd

Låt dig förföras av Dalälven. Vattendraget som personifierar Dalarna men även når utanför landskapets gränser. Med vattendroppen som följeslagare möter vi förtrollande fall, lugna lopp, nationalparkers myckenhet och fjärdar fulla av liv.

Vi möter också bilden av det svenska, i alla fall schablonbilden och turistens önskedröm. Klasar av faluröda stugor, kurbits i kubik och en massa midsommarstänger. Allt medan Vasaloppsspåret smälter för att ge fart till Vansbrosimningen. Många har lockats att vandra stigarna och fler kommer efter. Fotspår efter dalaresenärer som botanikern Carl von Linné och hembygdsforskaren Karl-Erik Forsslund är djupa.

Men vad visste Linné om isklättring i Trängslet medan han räknade kronblad vid foten av Hykjeberg? Borde Forsslund ha ägnat mer tid åt att finna Dalälvens källa, istället för att som besatt uppteckna gamla konamn och ännu äldre härbren?

Följ med på en uppdaterad upptäcktsfärd – en naturskildring med kulturella smakprov utmed vattnets fängslande färd från fjäll till fjärd.

Länkar

Överraskande läckert och lättsmält älvporträtt
Nytt i bokhyllan

Fakta 

Utgiven 2014
ISBN 97891887283390
Förlag Votum
Format 240 x 270 mm
Band Inbunden
Mikael Svensson (foto)
Jan-Olov Moberg (text)
Maria Mannberg (form)


Citat

Boken är 1,7 kilo tung, ett praktverk, med 273 foton på drygt 300 sidor. Mest foton alltså. Och vilka foton! Bilderna suger. Jag njuter. Perspektiven och kontrasterna är oväntade. Varje gång jag dröjer vid en bild upptäcker jag något utöver det som jag först såg. Fantastiskt.

Strandskatorna på nätet

 I kombination med Mikael Svenssons fängslande bilder av såväl landskap och växter som människor blir detta en bok som tål att bläddras i och läsas igenom sakta så att allt hinner sjunka in.

Svenska Fjällklubben

Mikael Svensson

För verkets bilder svarar Mikael Svensson – en fjällälskande fotograf med medlemskap i Naturfotograferna. På konstant jakt efter perfekt ljus och aldrig lättande dimma, har han denna gång utforskat Dalälvens skattgömma. Bland tidigare fotoböcker märks Nordens längsta vattendragNordiskt ljus och Mölndalsån.

Jan-Olov Moberg

Bakom orden står Jan-Olov Moberg – en vattnets tjänare som blandar skrivardrömmar med översvämningsrisker och undervisning. Detta växelbruk med vattnet i centrum har nu tagit honom med på en dalaresa full av upptäckarglädje. Han har tidigare skrivit boken Nordens längsta vattendrag.

Reportage i SVT DALARNA.

Using Format