MÖLNDALSÅN FRÅN KÄLLAN TILL DRÖMMARNAS KAJ

Mölndalsån från källan till Drömmarnas kaj

Mölndalsån har under århundraden spelat en stor roll i tusentals människors liv. Under många år hårt drabbad av industriutsläpp och för bara en kort tid sedan i fokus då den lade delar av Mölndal under vatten.

Få känner till att den å som flyter genom nöjesfältet Liseberg på sin väg till Drömmarnas kaj - Gullbergskajen - rinner upp miltals bort, i trakten av Hindås. På sin väg passerar den massor av intressanta kultur- och industriminnen, fascinerande naturscenerier och vackra slott och herrgårdar.

Fotografen Mikael Svensson och författaren Agneta Tjäder presenterar i ett praktfullt verk Mölndalsån och vad den möter under sitt lopp.

Citat

Mikael Svenssons bilder lyfter fram sköna vyer som jag knappt trodde fanns, i vart fall hade jag svårt att uppleva dem i min ungdom. Bortsett då från trakten kring Gunnebo som var ett idylliskt utfärdsmål redan då. Ändå blir bilderna inte turistigt insmickrande eftersom han ofta finner nya och roliga infallsvinklar, utan att krångla till det.

Föreningen för Västgötalitteratur

Bildmässigt lever Mikael Svensson dessutom upp i Töveklass och för oss utan lokal kännedom är det mest de vackra bilderna man fångas av. Att Agneta Tjäder sedan har en flyhänt penna, som gjord för den här typen av texter – gör det att det visuella kompletteras med en värdefull historik.

Ulricehamns Tidning

Det är mycket kulturhistoria fylld av intressant kuriosa Agneta Tjäder serverar och Mikael Svenssons bildmaterial är stundtals riktigt förföriskt. Boken om Mölndalsån är en utmärkt julklappsbok, även till dem som inte direkt berörs av just denna å, men är kulturhistoriskt intresserade.

Borås Tidning

Using Format