731 kilometer långt drömprojekt i hamn

För 18 år sen var Mikael Svensson ute på fjällvandring i Rogenområdet, när han stötte på skylten: Här börjar Göta älv. Nu är drömprojektet bokstavligen i hamn. Nordens längsta vattendrag heter praktboken som just kommit ut, och som presenterades vid bokmässan. På 57 sidor rinner ju vattnet genom Värmland.

Mikael Svensson har tagit de många vackra bilderna, texterna har skrivits av Jan-Olov Moberg, Karlstad, och Mats Andréasson, Göteborg. Författarna arbetar båda till vardags med vatten- och miljöfrågor.

– Idén har legat och malt, men andra vattendrag kom emellan, berättade Mikael Svensson från monterscenen.

Han har nämligen också gett ut en fotobok om Mölndalsån! Det var faktiskt vid ett seminarium om denna å han lärde känna Mats Andréasson.

– Och för att vi skulle få framträda i Värmlandsmontern måste vi ju också ha med en värmlänning, skojade han.

Jan-Olov Moberg ”är själv bosatt lite för lågt i Klarälvens delta”, skriver förlaget Votum på sitt pressutskick. Södra Råtorp, närmare bestämt.

Trion har alltså tillsammans och med olika färdmedel tagit sig den 731 kilometer långa vattenvägen mellan Göta älv-mynningen i Göteborg och källan. Som inte alls finns där skylten står vid Käringsjön.

– Vi misstänkte att det var en turistkälla!

Brändstötsbäcken heter i stället det allra första vattendraget. Totalt 35 namn stötte de på från start till mål.

Klarälven utgör förstås en försvarlig bit. Två och ett halvt dygn tar det för vattnet att färdas från Höljesdammen till Karlstad, berättade Jan-Olov Moberg för mässpubliken, och skröt framför allt med meandersträckan och dess drygt 30 svängar.

– Hydropoesi kan man kalla det med ett ord!

Mindre poetiskt ser det ut på bilden av spåren efter rallycrossfesten i Höljes. Andra stopp som gjorts längs Klarälven är i Ransby med Pilgrimstapeten, Munkfors – Jan-Olov Mobergs födelseort – och Deje med sin övergivna bruksmiljö. I Karlstad åkte de tre båtbuss, och som avslutning på Värmlandsetappen har de låtit sig transporteras ut till Djurö – en av Vänerhavets 12 286 öar.

Om Göta älv – vars vattenmängd skulle räcka för att försörja hela världens befolkning med dricksvatten – berättade Mats Andréasson, innan ett besök på Vinga fick avsluta den välbesökta resan.

Lena Bonnevier / Värmlands Folkblad

Using Format