De följde vattnet från fjället till Göteborg

De hade ett drömprojekt och genomförde det. Mikael Svensson, Jan-Olov Moberg och Mats Andréasson följde Nordens längsta vattendrag från källan i Härjedalsfjällen via Klarälven och Vänern till Göteborg. En resa som blev en bok.

Startpunkten är källan vid fjället Brändstöten i Härjedalen. “Här börjar Göta Älv” står det på en skylt och vattnet far sedan vidare genom vattendrag och sjöar hela 731 kilometer innan det når Göteborg. Det flyter in i Norge till sjö Femunden som tillsammans med Vänern är sträckans största sjö. I boken Nordens längsta vattendrag, beskriver Jan-Olov Moberg och Mats Andréasson, text och Mikael Svensson, foto, sin ovanliga resa som blir både vacker och överraskande.

De når Nordvärmland, Munkfors och sedan Karlstad där en hisnande flygbild säger mer än tusen ord om stadens placering mitt i ett deltaland. Upptäckarna åker vidare över Vänern, hoppar iland på en av innanhavets tusentals öar, Djurö och fortsätter ner till fallen i Trollhättan och Göta Älv. Vid Bohus fästning i Kungälv sätter de i kajakerna och utforskar Nordre älv, når Göteborg och låter Vinga fyrplats bilda slutpunkten på den långa resan i vattnets spår.

En av författarna bakom Nordens längsta vattendrag, är tidigare översvämningssamordnaren i Karlstads kommun, Jan-Olov Moberg. Han sade upp ett fast jobb för att delta i sitt drömprojekt.

Hur fick ni idén?
-Det var flera år sedan som Mikael Svensson var i fjälltrakterna och hittade skylten “Här börjar Göta Älv” och många år senare ville följa vatten från källan till Göteborg. Själv hade jag drömt om något sådant och börjat skriva om Klarälven. När vi tre sedan träffades i Karlstad för att jag skulle visa dem deltat kom vi på att den här resan skulle vi göra tillsammans.

Vad är det ni vill med boken?
-Att man ska lockas till vattnet och se det vackra men även visa på utmaningarna i form av av regn och skred risker.

Hur länge har ditt arbete pågått?
-I drygt ett år.

Du var tidigare översvämningssamordnare i Karlstads kommun. Arbetar du fortfarande med vatten?
-Ja, jag försörjer mig som frilansande teknikkonsult inom översvämningsfrågor.

Eva Dahl / Karlstads-Tidningen den 4 Oktober 2012.

Using Format