Nu vet Mikael var Göta Älv börjar

Mölndalsfotograf aktuell med två nya böcker.

Det började med en gammal träskylt vid ett källflöde i fjällen. Och ett budskap som Mölndalsfotografen Mikael Svensson inte kunde glömma. I dag släpps boken Nordens längsta vattendrag.

“Här börjar Göta Älv”. Så stod det på träskylten nära Käringsjön i Härjedalen. Mikael Svensson upptäckte den i samband med en fjälltur för några år sedan. Det var under de år som han bodde och arbetade i Grövelsjön. Det var också under den perioden som fotografering blev ett stort intresse.

-Man fick se så mycket fint under turerna. Jag började ta med kameran för att dokumentera och efter ett tag hade fotointresset vuxit sig starkare än naturintresset, säger Mikael Svensson. Efter tio år i “exil” återvände han 2004 till födelsestaden Mölndal. De sista fem åren har han arbetat heltid som fotograf. Det första bokprojektet Mölndalsån - från källan till Drömmarnas kaj , med texter av Agneta Tjäder, blev klart 2007.

-Mölndalsån har ju lite dåligt rykte och jag tyckte det skulle vara kul att försöka visa upp lite mer positiva sidor av ån, säger Mikael.

Våren 2009 kom En timme från Götaplatsen. En bok om 15 utflyktsmål i naturen. Skrev gjorde Roger Olsson och förrutom Mikael bidrog även Anders Järkendal med bilder.

I September är det dags för två nya boksläpp. Först ut är Nordens längsta vattendrag (med texter av Jan-Olov Moberg och Mats Andréasson) där läsaren får följa med på en 73 mil lång bildresa från Göta Älvs källa i Härjedalen via norska fjäll, Värmland och Vänern ner till havet i Göteborg.

-Jag kunde inte riktigt släppa texten på den där skylten. Men när vi letade reda på källan visade det sig att den lång ungefär en mil från vad skylten angav, berättar Mikael Svensson. I mitten av September släpps Nordiskt ljus (tillsammans med Järkendal och Olsson).
-I boken finns bilder från både Mölndals och Härrydas kommuner, bland annat från Rådasjön säger Mikael Svensson som även kommer att medverka på året bok- och biblioteksmässa.

Thomas Östberg / Mölndalsposten den 5 september 2012.

Using Format